Zoeken in onze wiki informatie pagina's

Wat is een pre-cooler?

Je hebt de term “pre-cooler” vast weleens gehoord en voorbij zien komen in ons assortiment. Maar wat is een pre-cooler (precooler)? En waar gebruik je een pre-cooler voor? In dit artikel geven we je alle informatie over pre-coolers.

Een pre-cooler is een uitbreiding op een bong, die ervoor zorgt dat de rook al wordt voorgekoeld en gefilterd, voordat het daadwerkelijk de bong in komt. Waarom zou je dat willen? Omdat gekoelde rook prettiger (zachter) is voor je longen. Een hit is dan minder scherp, waardoor je minder snel zal gaan hoesten. Daarnaast filtert een pre-cooler de rook, waardoor er minder viezigheid in de bong zelf, maar ook in je long komt.

Een pre-cooler, wat ook aan elkaar vast wordt geschreven als “precooler”, bevat net als de bong water en heeft dus de functie om de rook extra te koelen, maar ook te filteren. Bekijk hier ons assortiment precoolers en bongs met meegeleverde precooler.

Precooler vs Ash Catcher

Tegelijkertijd is een precooler ook een asvanger, een ash catcher in het Engels. Als je de rookwaar in de bowl verbrand, dan valt vaak wat as door de bowl en door de screens in het water van je bong in. Dit vervuilt  het water en de bong. Bij een ash catcher, of pre-cooler, valt de as ook door de bowl, maar belandt dan alleen in de ash catcher en niet in de bong. Zo wordt het water in de bong zelf minder vies.

Functie van een pre-cooler

Een pre-cooler heeft dus eigenlijk 2 functies, dingen als asvanger en koelen / filteren van de rook. Gebruik je hem hoofdzakelijk als ash catcher, dan voltstaat een simpele pre-cooler. Eigenlijk is het een mini bong wat je op je hoofd bong aansluit. Maar gebruik je de pre-cooler voornamelijk om de rook extra te koelen, dan is het belangrijk om de rook zoveel mogelijk contact met het water te laten maken. Dat wordt bereikt door zoveel mogelijk de rook op te splitsen en belletjes te creeëren. Daarom zie je veel pre-coolers uitgerust met diffusers en allerlei soorten en type percolators. Zoals een shower percolator, drum percolator, honeycomb percolator, enz. Het doel en functie is van alles hetzelfde: zoveel mogelijk interactie met het water maken.

Doordat de rook eerst door het water van de pre-cooler gaat, wordt dus zoals hierboven beschreven voornamelijk het water in de pre-cooler vies en blijft het water in de bong schoner en daarmee dus ook de bong zelf. Dat kan handig zijn als je bong zelf allerlei percolators heeft. Doordat deze in aparte kamers en holtes in de bong bevinden, is dit vaak moeilijk schoonmaken. Het gebruik van een pre-cooler kan dan uitkomst bieden. Bovendien kan je tijdens het roken van de bong, snel en eenvoudig van een schone pre-cooler wisselen.

Een precooler is niet alleen praktisch, het staat ook erg cool! (letterlijk en figuurlijk)

Het gebruik van een pre-cooler is nuttig, misschien wel noodzakelijk. Maar los van dat, staat het natuurlijk erg cool en vet, een bong uitgebreid met een pre-cooler. Als je bong stevig en zwaar genoeg is, kan je zelfs meerdere precoolers aan elkaar koppelen en uitbouwen tot een stoere smoke rig. Soms lijkt het net een object uit een laboratorium! 

Welke precooler heb ik nodig?

Zoals hierboven staat beschreven heeft een pre-cooler 2 functies: koelen / filteren en as op vangen. Voor welk doel wil jij precooler voornamelijk gebruiken? 

Als ash catcher (as vanger) heb je een kleine simpele precooler nodig, zonder diffusers of percolators. Is het voornaamst doel de rook extra te koelen en te filteren, kies er dan een met een percolator en/of diffuser.

Goed, je hebt de keuze gemaakt tussen het soort precooler of ash catcher. Maar nu nog de juiste maat. Je moet een precooler hebben met een socketmaat dat overeenkomt met die van je bong. Dit zijn standaard maten, waarvan de meeste gezien maat 14,5 mm en 18,8 mm is. Heeft jouw een socket van 18,8 mm, dan heb je een precooler met een socket van 18,8 mm nodig. Let ook op het type socket. Meestal is de socket van je bong een vrouwtje (female socket). Dus een gat waar iets in wordt geschoven, de socket van de bowl of die van een precooler. Tegenwoordig zie je ook veel mannetje sockets (male socket). Daar moet iets overheen gezet worden. Heb je een male socket op je bong, dan heb je een female socket precooler nodig. Die zie je niet zo heel vaak, maar gelukkig heb je daar adapters en converters voor, zodat je deze tóch passend kunt maken.

Een precooler sluit je aan op een downstem, het buisjes wat in de bong gaat. Als jouw bong een chillum heeft (een downstem met een vaste bowl), dan dien je deze te vervangen door een dowstem adapter. Dus het buisje waar je een losse bowl, maar dus ook een losse precooler op kunt zetten. Sommige bongs hebben een vaste downstem. Die hebben altijd al een losse bowl, dus heb je in die gevallen niets anders nodig.

Waar je ook rekening mee moet houden is de hoek van de uitstekekende socket van je bong en het gewicht van een precooler. De aansluiting (socket) van een precooler kan ook in een bepaalde hoek staan. Als je deze op elkaar aansluit, kan de precooler of recht (verticaal) staan of ook in een hoek ten opzichte van je bong. In principe zijn alle opstellingen mogelijk, alleen zou het soms kunnen zijn dat de precooler (met water) te zwaar wordt, indien jouw bong vrij licht is en/of een smalle voet heeft, waardoor deze dan niet meer stabiel kan staan. 

Advies nodig bij kiezen van een precooler?

Er zijn dus toch wat zaken waar je rekening mee kunt (moet) houden bij het kiezen van de juiste precooler. Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet wat je moet kiezen? Weet je niet meer wat wel mogelijk is en wat niet? Neem dan contact met ons op, want we geven je graag advies bij kiezen van de juiste pre-cooler.

Inloggen

account aanmaken